Bovatin Academie en opleidingen

Een tegelzetter heeft een vakopleiding. Punt. En dat kan een combinatie van opleiding en ervaring zijn: zonder één van deze twee kun je jezelf eigenlijk geen tegelzetter noemen. Dat alleen theorie onvoldoende is, mag duidelijk zijn. Tegelzetten moet je ‘voelen’. Maar ook alleen de praktijk is voor een vakman-tegelzetter, die zonder begeleiding kan werken, niet genoeg. Want dan weet je niet wat je niet weet! En de schades kunnen enorm zijn – denk maar eens aan een anhydrietvloer waarop, zonder voorbewerking, met een ‘gewone’ lijm tegels zijn gelegd. Vakmanschap is een combinatie van kennis en ervaring. En – de tegelzetter is nooit uitgeleerd; voor de trainingen van de ervaren vakman heeft BOVATIN de ‘BOVATIN Academie’ opgericht. Hieronder een overzicht van de opleidingen tot tegelzetter.

Erkende beroepsopleiding
Een tegelzetter weet alles van wand- en vloertegels, maar ook van specie, voegen, lijmen, waterdichtmaatregelen en tegels snijden/zagen. Aan de hand van tekeningen brengt hij/zij tegels aan in de ruimten als zwembaden, keukens, badkamers, bedrijfsruimten, enzovoorts. De  beroepsopleiding: Tegelzetten 2 (nieuwe stijl, Lees meer). Deze beroepsopleidingen (Tegelzetten niveau 2, niveau 3) zijn samen met BOVATIN ontwikkeld. Als opleidingsinstituten fungeren de Samenwerkingsverbanden (SPT’s) en de ROC(Regionaal Opleiding Centra) in verschillende regio’s. Zie ook dit artikel in BOVATINfo 2014-2

Leidinggeven of een eigen bedrijf?
De opleiding Kaderfunctionaris  tegelzetbedrijven volg je zodra je de stap wil maken naar leidinggeven bij de uitvoering van tegelwerk. Je begeleidt dan de tegelzetter en organiseert het werk op de bouwplaats. Ook maak je planningen,calculaties en begrotingen. Deze opleiding is ook nuttig wanneer je een eigen bedrijf wilt beginnen.

EVC: een diploma voor je werkervaring!
Heb je geen diploma, maar tenminste vijf jaar werkervaring? Dan kun je op basis van jouw praktische en theoretische kennis mogelijk tóch je ‘papieren’ halen via de Erkenning verworven competenties (EVC). Lees meer in de BOVATINfo 2013-3! Dit EVC-traject gebeurt tegenwoordig bij www.volandis.nl

Onmisbaar bij opleiden: het ‘Leerbedrijf’
Opleiden is investeren in de toekomst. Een noodzakelijke investering voor de kwaliteit van het tegelzetbedrijf of organisatie. Jonge medewerkers krijgen de kans zich te ontplooien. Tevens wordt het vakmanschap in het tegelzetbedrijf op peil gehouden. Verbeteringen en vernieuwingen voor het tegelzetbedrijf worden sneller ontdekt, geaccepteerd en ingevoerd. Alle reden dus om binnen uw tegelzetbedrijf als leerbedrijf deelnemers op te leiden onder vakkundige begeleiding van een leermeester.

Tegelzetters studeren (bij) aan de BOVATIN Academie!

De BOVATIN-academie is geen schoolgebouw, en ook geen online-universiteit. De BOVATIN-academie is het kenniscentrum van BOVATIN, en dat is in feite – de BOVATIN zelf, met al zijn verwante organisaties, leden en geassocieerde leden eromheen. Deze organisaties en vakspecialisten zorgen samen voor (vervolg)opleiding van de leerlingen en (bij) scholing van de tegelbranche. Zo blijft het vakwerk – vakwerk! De BOVATIN academie staat onder toezicht van de commissie onderwijs van BOVATIN.

De BOVATIN Academie werkt onder andere mee aan de inhoud en opzet van de opleidingen Tegelzetter niveau 2 en 3. Maar – de ervaren tegelzetter blijft levenslang leren! En speciaal voor hem/haar heeft de BOVATIN Academie de volgende trainingen in de aanbieding. Wilt u meer weten, wilt u voor al uw medewerkers één van onderstaande trainingen plannen, wilt u zich opgeven voor één van de trainingsdagen? Stuur dan een mailtje met uw bedrijfsnaam, naam en telefoonnummer naar secretaris@bovatin.nl! Ook als u suggesties hebt voor een nieuwe training natuurlijk! De trainingen worden gegeven door de absolute specialisten uit de tegelzetterswereld en uit de wereld van de lijm- tegel- en gereedschapsfabrikanten. De lijst met trainingen breidt zich nog steeds uit.

1. Training: Grootformaat/XXL-tegels stellen

Traininginhoud: de nadruk van deze training ligt op kennis en techniek. Tegelzetten kon u immers al! BOVATIN technisch adviseur Ton Borrenbergs maakt u, samen met twee vertegenwoordigers uit de lijm-  en gereedschapsbranche, vertrouwd met de speciale technieken, voorschriften en (til)gereedschappen die u ten dienste staan bij het gezond en vakkundig verwerken van grootformaat- of XXL-tegels: tegels groter dan 30×30 cm… die echter gefabriceerd worden tot een grootte van 150x300cm! Ook wat er wel eens NIET goed gaat met XXL wordt getoond – zodat u na deze training probleemloos met deze speciale formaten aan het werk kunt, en zeker weet dat u uw werk bij tevreden klanten achterlaat.

Bestemd voor: de ervaren tegelzetter, die zich ook wil bekwamen in het stellen van XXL-tegels (tegels groter dan 30×30 cm).
Duur: 2 dagdelen
Planning: zodra tenminste 15 deelnemers zijn ingeschreven  wordt in overleg een datum bepaald.
Kosten/vergoeding:  NNB. Werkgevers kunnen onder bepaalde voorwaarden in een beroep doen voor verletvergoeding via het O&O-fonds. Bij de definitieve aanvraag wordt u gevraagd om ook daar een aanvraagformulier voor in te vullen.

2. Training: Inleiding mozaïek

Traininginhoud: tegelzetten kunt u al. Maar het verwerken van (glas)mozaïek is ‘net even’ wat anders. In deze inleidende training mozaïek laat Marino Tomaello (tegelzetbedrijf M&M Tomaello) u zien wat dat ‘net even anders’ verwerken van mozaïek is:  de tips, tricks, do’s en don’ts van mozaïek. Zo komen onder andere het snijden op de mat, de effecten van kleurvoegen, de speciale kenmerken van glasmozaïek, rondingen en hoekoplossingen aan de orde. En ook hier: wat kan er mis gaan met mozaïek – zodat u na deze training een fraaie badkamer of een speciaal (zit)element kunt voorzien van mozaïekwerk.

Bestemd voor: de ervaren tegelzetter, die zich ook wil bekwamen in eenvoudig mozaïekwerk. NB in een nog te ontwikkelen training zal ook het geometrisch en figuratief mozaïekwerk behandeld worden.
Duur: 1 dagdeel
Planning: zodra tenminste 15 deelnemers zijn ingeschreven  wordt in overleg een datum bepaald.
Kosten/vergoeding:  NNB. Werkgevers kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep doen voor verletvergoeding via het O&O-fonds.

3. Training: Certificering Veiligheidschecklist Aannemers (VCA)

Traininginhoud: steeds meer opdrachtgevers – zowel overheid als grote bouwbedrijven – stellen bedrijven verplicht om een VCA-certificaat te hebben. Waar staat dit ‘Veiligheidschecklist Aannemers’-certificaat voor? En wat heb je er aan? Het toont aan dat je werkzaamheden veilig kan en zal uitvoeren. Kees van Elzelingen (Van Elzelingen Advies KVO) begeleidt inmiddels zo’n 185 MKB-bedrijven bij hun aanpak van de veiligheid, en geeft de training ook aan de BOVATIN Academie. Hij staat een no-nonsense aanpak voor. “Zo’n VCA-certificaat mag geen papieren tijger zijn. Het moet een praktisch hanteerbaar systeem zijn dat iedereen begrijpt.” (zie ook BOVATINfo 2012-3)

Bestemd voor: de ervaren tegelzetter, die aantoonbaar veilig wil kunnen werken en zo opdrachten kan aannemen waar een VCA-certificaat vereist wordt.
Duur: 2 dagdelen
Planning: zodra tenminste 15 deelnemers zijn ingeschreven  wordt in overleg een datum bepaald.
Kosten/vergoeding:  NNB. Werkgevers kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep doen voor verletvergoeding via het O&O-fonds.

4. Training: het verwerken van dunne plaatmaterialen

Traininginhoud: het verwerken van dunne plaatmaterialen, zoals bijvoorbeeld de materialen van Kerlite/Cotto d’Este, is vakwerk voor de ervaren tegelzetter – maar het is geen ‘gewoon’ tegelzetten. Je moet de speciale vaardigheden beheersen en over de juiste extra gereedschappen beschikken. Daarnaast – met deze buigzame materialen is veel mogelijk! Dus zorgen de trainers van Cotto d’Este, CODEX en Riverside Ceramic Agency er samen voor dat u er in korte tijd een specialist in wordt.

Bestemd voor: de ervaren tegelzetter, die ook aan het werk wil met dunne plaatmaterialen.
Duur: twee dagdelen
Planning: aankondiging volgt, daarnaast op aanvraag bij voldoende deelnemers
Kosten/vergoeding: NNB

5. Training: het verwerken van natuursteen

Traininginhoud: het vakmanschap van de ervaren tegelzetter vormt een gouden combinatie met natuursteenkennis: met dit gecombineerde vakmanschap komen de mooiste natuursteenvloeren en -wanden tot stand. Braziliaanse leisteen, carrara marmer, graniet, alles stelt zijn eigen eisen. Ook waar het gaat om de keuze van plak- en voegmaterialen. Plus, nu steeds meer klanten  hun woonkamervloer willen laten doorlopen naar buitenterras – de tegelzetter kan ook daar zijn vakmanschap te gelde maken!

Bestemd voor: ervaren tegelzetters die ook met natuursteen en eventueel terrassen aan het werk willen.
Duur: twee dagdelen
Planning: aankondiging volgt, daarnaast op aanvraag bij voldoende deelnemers
Kosten/vergoeding: NNB

6. Training: vloeren egaliseren

Traininginhoud: een vlakke (afwerk)vloer is een absolute voorwaarde voor een strak en vlak betegelde vloer. Zeker bij XXL-formaten, dunne plaatmaterialen en mozaïek. Egaliseermiddelen zijn een prima hulpmiddel om een vloer uit te vlakken, maar – ook egaliseren is een vak. Bij welke vloeren kan het, wanneer kan het niet? Hoe voorkom je ‘opstaande kantjes’?

Bestemd voor: ervaren tegelzetters
Duur: twee dagdelen
Planning: aankondiging volgt, daarnaast op aanvraag bij voldoende deelnemers
Kosten/vergoeding: NNB

Schlüter Systems verzorgt, in samenwerking met de BOVATIN Academie, de volgende opleidingen:

 • Tegels in Buitentoepassing
  (17 april, 25 september 2015)
 • Betrouwbare afdichting
  (22- mei, 9 oktober)
 • Tegels plaatsen op kritische ondergronden en zwevende dekvloeren
  (12 juni, 27 november)
 • Liprotec
  (26 juni)

Zie ook deze flyer met de link naar de inschrijfformulieren

PCI-Afbouw verzorgt, in samenwerking met de BOVATIN Academie, de volgende trainingen:

 • Tegellijm- en waterdichtingssystemen in natte ruimtes
  (11 maart)
 • Tegellijm- en waterdichtingssystemen voor balkons en terrassen
  (18 februari)
 • Verlijmen van natuursteen
  (18 maart)
 • Verlijmen van mozaïek
  (2 december)
 • Verlijmen van grootformaat keramiek
  (11 november)
 • Betonreparatie en waterdichting van beton
  (15 april)
 • Vloerafwerkings- en beschermingssystemen
  (18 november)
 • Renoveren met snelbouwplaten
  (25 november)

Aanmelden via PCI-afbouw (eerst registreren!)

MOSA verzorgt, in samenwerking met de BOVATIN Academie, de volgende trainingen:  

  MOSA Murals: ontwerpen, calculeren en verwerken
  Verwerken van XXL-tegels 

Eurocol maakt, in samenwerking met de BOVATIN Academie, trainingen op maat:  

Eurocol maakt trainingen op maat en altijd in overleg met de bezoekende groep:
“Met onze ervaring en kennis op het gebied van het verlijmen van tegelwerk kunnen we alle facetten hiervan in een training verwerken.
In onze trainingen ligt de nadruk op het praktijkgedeelte onder het mom van ‘zien is geloven’. Onze trainingen gaan niet alleen over onze producten maar ook over de applicatie ervan en meer.

Aan de orde komt bijvoorbeeld bouwfysica, ondergronden, constructieve spanningsvelden (doorbuiging, torsie, kruip) alsmede natuurlijke spanningsvelden (chemische- & drogingseffecten,  krimp, zetting en dergelijke) en leren van praktijkfouten. Kortom: zaken waarmee de tegelzetter rekening dient te houden bij het aanbrengen van een (vormvaste) afwerking met tegels.”

Schönox verzorgt, in samenwerking met de BOVATIN Academie, de volgende trainingen:

Cursus afdichten:
Ieder goed project begint met een goede basis.
Voor tegelwerk in een badkamer, op gevels en terrassen houdt in dat na een goede ondergrondvoorbereiding de ondergrond dient te worden afgedicht.
Het aanbrengen van een juiste afdichting moet ook niet gezien worden als een extra kostenpost maar als basis voor een langdurige gewaarborgde kwaliteit.
Schönox helpt u op weg om de juiste afdichting per situatie aan te brengen, waar u deze moet aanbrengen en op welke wijze.

Cursus Balterra:
Nog steeds worden we in Nederland geconfronteerd met schades aan buitenterrassen.
Om de risico’s tot schade te verkleinen heeft SCHÖNOX al enige jaren geleden het Balterra systeem op de markt gebracht.
Het systeem valt of staat met een juiste werkwijze. Tijdens de cursus Balterra willen we graag het werken met dit systeem met u behandelen zodat u zich hierin kunt specialiseren en de kwaliteit van uw werk kunt verhogen.